HTML

Gábor Liegeben

Gábor Erasmus élményei kerülnek fel ide.

Friss topikok

Amerikai pénzügyi válság

2008.10.02. 19:23 nesta9

Újabb unalmas téma, de itt ez annyira napi vita, hogy gondoltam beszámolok róla röviden. Itt minden nap van egy hír róla és minden órán szóba került. Mondanom se kell miért. Itt bedőlt a Fortis és a Dexia is a két nagy bank. Állami segélyből menetették ki, 5 milliárd euró (összehasonlítás képpen ennél kisebb hiányt kellett a 2007-es évben kigazdálkodni Magyarországnak a megszorításokkal).

 De mi is volt ez az amerikai válság. Számomra legjobban a játékelmélet tanárom magyarázta el (az órán nem külön nekem mielőtt felvetnétek :) ). A klasszikus rendszer az volt amerikában, hogy volt az egyén, akinek kellett a hitel. Ő nem a bankba ment, hanem vannak úgy nevezett credit agency-k azaz hitel ügynökségek. Ők kötöttek alkut a bankokkal és a hitelből származó haszonból kaptak jutalékot. Tehát abban voltak érdekeltek, hogy minél jobban megtérülő hiteleket szervezzenek a banknak.

Ez ment is, de jött egy zseniális ötlet (mint mindig ez volt a hiba). A bank létrehozott egy tőkealapot az egyénekkel szembeni követeléseire és ezt a tőzsdére vitték. Így számukra többé nem volt kockázat, mert ha nem tud valaki fizetni, akkor az többé nem velük szembeni követelés, hanem a tőzsdén szereplő alappal, azaz a részvénytulajdonosaikkal. Innentől kezdve nem érdekelte az ügynökségeket a hitel minősége csak a mennyisége, mert a kockázat kint van egy alapban.

De ők miért vettek ebből részvényt? Mert a fedezetként ott volt a hitelből vett ingatlan, ami nagyon is jó fedezett, főleg ilyen gyorsan növekvő ingatlan árak mellett. Tehát 100 forint hitelre van egy 100 fointos ház. Ami jövőre 120-at fog érni tehát ha visszafizeti azért jó, ha nem akkor akkor pedig a házat adjuk el 120-ért

De amikor el kezdtek lefele menni az ingatlan árak (olyan 1 éve) a rendszer szépen lassan összedőlt (nincs fedezet és rengeteg rossz hitelt adtak ki) és persze ilyenkor még hozzá jön az emberek sumákolása, nem kezelték megfelelően a helyzetet... Szóval voltak rossz döntések mellett egyértelmű bűncselekmények, ahogy szokott. természetesen ezek az emberek itt sincsenek bíróság előtt.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborliegeben.blog.hu/api/trackback/id/tr83693000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

qqbenq 2008.10.03. 01:01:12

Nem te lennél, ha nem magyaráztad volna meg nekünk, egyszerű földi halandóknak. :)
süti beállítások módosítása