HTML

Gábor Liegeben

Gábor Erasmus élményei kerülnek fel ide.

Friss topikok

Belgát még nem láttam

2008.09.21. 12:04 nesta9

A következő történet egy kicsit közhelyes Belgiumról és annak megosztottságáról, de nem lehet megkerülni, annak aki itt él.

Belgiumban 3 hivatalos nyelv van a francia a flamand és a német (igen van külön parlamentjük is a helyi németeknek). Ha jól tudom összesen 6 parlament van Belgiumban szóval bürökrácia itt is van rendesen.

De az igazi feszültségek a flamand és a vallon rész között van. Amennyire tudom flamandul beszélnek (flams) és nem hollandul. Persze teljesen megértik egymást, de mi magyarok már hozzá szoktunk, hogy európában sok helyen a tájnyelvet külön nyelvnek tekintik...

Itt a vallon részen semmi sem belga! A francia oktatási rendszerről beszél a rektor a francia innovációs politikáról beszél a tanár és francia nyelven beszél mindenki. Itt minden francia és semmi sem belga. Természetesen nem is beszélnek más nyelven alapvetően (természetesen van aki tud más nyelven, de az idegen nyelvnek számít). Ez nem egyértemű, mert a flamand részen viszont kvázi egyértelmű, hogy beszélnek franciául is. Ahogy egy helyitől megtudtam ez az asszimetria azért van, mert a francia nyelv világnyelv a hollandot meg senki sem beszéli. És hát nekik is kötelező volt két évig, de hát azt a nyelvet nem lehet megtanulni olyan érthetetlen. A legnagyobb problémája a tagadással volt (hasonlóan megy a némethez), hogy azt sose tudta, hogy kell... Itt az egyetlen nyelv, aminek van értelme az az angol, de azért azt se viszik túlzásba.

Szóval itt semmi sem belga, itt a vallon zászlók vannak kint a házakon. Eddig egyetlen egy belga zászlót láttam egy ablakban és azon az állt Ensemble, azaz együtt. Ilyen zászlót raknak ki akik, az együtt élés mellett kampányolnak. Ilyen zászlót azért inkább csak Brüsszelben látni, itt nem (ezt az egyet kivéve).

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gaborliegeben.blog.hu/api/trackback/id/tr51674003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása